Beneficiile Mountain Biking-ului

Mountain Biking    Intrebati orice rider de ce se plimba cu bicicleta si o sa auziti aproape de fiecare data acelasi raspuns: “pentru ca este distractiv”. Raspunsul meu nu este diferit atunci cand cineva ma intreaba despre sportul meu preferat. Dar, totusi, acesta sa fie singurul factor pentru ciclisti? Exista un motiv pentru care toata lumea s-a indragostit de mersul pe bicicleta. Pe langa faptul ca mountain biking-ul este distractiv, acesta ofera o multitudine de beneficii fizice, emotionale si sociale. Asa ca urcati-va pe bicicleta si cautati cel mai apropiat traseu de off road deoarece nu aveti nicio scuza sa nu va alaturati milioanelor de biciclisti care iubesc traseele montane.

Beneficii Fizice ale Mountain Biking-ului

    Desi s-ar putea sa aveti de-a face cu cateva julituri sau vanatai pe parcurs, mountain biking-ul ajuta mai mult decat face probleme. Conform Peopleforbikes.org, trei ore de ciclism pe saptamana reduc sansele aparitiei unei boli cardiovasculare in proportie de 50%. Un studiu realizat in Jurnalul European de Epidemiologie arata faptul ca femeile care merg cu bicicleta mai mult de 30 de minute in fiecare zi prezinta un risc mult mai scazut de aparitie a cancerului la san. Mai mult, adolescentii care merg cu bicicleta sunt cu 48% mai putin predispusi la obezitate.

    Centrele de prevenire si control al bolilor recomanda ca persoanele adulte sa faca cel putin doua ore si jumatate de activitate fizica moderata pe saptamana. Aceasta activitate trebuie sa fie suficient de riguroasa incat sa produca o crestere a pulsului. Cred ca putem spune cu usurinta ca mountain biking-ul respecta cu usurinta aceasta regula.

   Un ultim lucru care merita sa fie mentionat este faptul ca mountain biking-ul se dovedeste a fi o alternativa ideala pentru numarul in crestere de persoane mai in varsta care sufera de probleme la genunchi ca urmare a practicarii sporturilor de impact cum ar fi alergatul. Acest sport ofera beneficii cardiovasculare similare alergatului, dar fara impactul asupra incheieturilor. Fostul presedinte al americii George W. Bush s-a apucat de mountain biking dupa ce o accidentare la genunchi i-a incheiat regimul de alergat.

Beneficii emotionale

    In aditie la multitudinea de beneficii fizice, mountain biking-ul joaca un rol important si in buna stare emotionala a participantilor. Conform unui studiu realizat in 2007 de catre Dr. Andrew Lepp de la Universitatea Kent din S.U.A, activitatile in aer liber scad stresul, cresc increderea in propria persoana si furnizeaza oamenilor o idee de aventura si de competitie.

    Exercitiile fizice in general ajuta la scaderea anxietatii si la imbunatatirea dispozitiei. Clinica din Mayo indica faptul ca exercitiile fizice ajuta la ameliorarea starilor de depresie prin eliberarea endorfinelor (substante chimice din creierul uman care dau o stare de euforie). De asemenea, prin exercitii fizice se reduc chimicalele sistemului imunitar care agraveaza depresia. Si acesta, dragii mei colegi de mountain biking este motivul pentru care sfarsiti o tura cu bicicleta mult mai fericiti decat ati inceput-o.

    Nu in ultimul rand, mountain biking-ul actioneaza ca o distragere a atentiei de la problemele cotidiene. Aceasta “evadare” de la realitate rupe ciclul gandurilor negative care contribuie la anxietate.

Beneficii Sociale

    Exista posibilitati nelimitate de interactionare cu alte persoane in acest sport. Va puteti inscrie in clubul local de ciclism, inscrie la o cursa de mountain bike sau pur si simplu sa va intalniti cu un alt rider pe traseul pe care il parcurgeti. Interactiunile sociale pozitive va pot imbunatatii starea de spirit si pot reprezenta oportunitati de legare a unor noi prietenii. De asemenea, plimbatul impreuna cu alte persoane nu este doar placut ci si mult mai sigur, in cazul in care patiti ceva pe traseu.

    Fie ca ati reusit sa treceti pentru prima data peste un bustean, ati stapanit o coborare sau ati reusit sa treceti de o “gradina de pietre” mai dificila, depasirea provocarilor autoimpuse va va oferii un mare bonus pentru increderea in sine. Imbunatatirea rezistentei si a conditiei fizice va va ajuta sa va simtiti bine in propria piele si sa obtineti curajul necesar pentru a va vedea de viata de zi cu zi fara nicio grija.

Share Button

Lasă un răspuns