Alegerea marimii potrivite pentru bicicleta

Un factor critic in momentul alegerii unei biciclete este reprezentat de alegerea unei dimensiuni corecte care sa ne ofere o plimbare placuta si lipsita de peripetii.
In mod ironic, din diverse motive, acesta este unul din ultimele lucruri la care unii clienti se gandesc in momentul achizitiei. (probabil toate acele tabele si scheme par plictisitoare la prima vedere).
“O bicicleta mi se potriveste sau nu” – ar fi modul de gandire al unora.
Si desigur “filosofia” aceasta nu este chiar atat de daunatoare in momentul in care ajungi intr-un magazin fizic, unde ai o gramada de oameni priceputi care te ajuta si unde poti sa probezi cate biciclete doresti pana, in sfarsit, ai gasit-o pe cea potrivita.
Dar ce faci in momentul in care doresti sa iti cumperi o bicicleta de pe internet si nu mai ai la indemana nici oameni care sa te sfatuiasca si nici 50 de biciclete pe care sa le probezi?
Spirite academice cum suntem, noi cei de la nBike ne-am gandit sa intocmim un tutorial in 6 pasi care sa va ajute sa va gasiti o bicicleta de marime potrivita.

In momentul in care vedeti dimensiuni de genul 36cm (14″), 44cm (17″), 46cm (18″) etc. acestea se refera la marimea cadrului, adica la lungimea seat tube-ului (acea teava in care intra tija de sa, mai pe romaneste). Cunoasterea marimii seat tube-ului, deci a cadrului este un pas important in alegerea corecta a unei biciclete.

Pasul 1.  Luati-va dimensiunile corecte pentru a determina ce bicicleta vi se potriveste

  • Masurati distanta de la podea pana intre picioare (in inchi)

Lungime Picioare

  • Masurati-va lungimea trunchiului (in inchi), aceasta fiind distanta de la baza gatului (chiar deasupra sternului) pana intre picioare

Lungime Trunchi

 

  • Masurati lungimea bratelor (in inchi). Tineti un creion sau un pix in mana pe care doriti sa o masurati si strangeti pumnul. Acum masurati distanta de la clavicula pana la varful obiectului pe care il tineti in pumn

Lungime Brat

 

Pasul 2. Obtineti dimensiunea cadrului

Majoritatea magazinelor online ofera informatii despre marimea cadrului. Cu totii vedem termeni precum “seat tube”, “top tube” , dar nu multi dintre noi cunosc cum se obtin aceste dimensiuni.

Step-2

Luati o ruleta si masurati distanta din varful seat tube-ului pana la suportul pedalier. Dupa cum am mai zis mai sus, seat tube-ul este teava in care este introdusa tija de sa. Suportul pedalier este regiunea cilindrica din partea de jos a cadrului unde se prinde angrenajul pedalier.

  • Mountain Bike-urile vor avea de cele mai multe ori dimensiunea afisata in inchi (de aici si sfatul de a masura partile corpului tot in inchi) spre deosebire de cursiere care vor avea dimensiunea afisata in centimetri. In cazul cursierelor nu este nicio problema daca ati facut masuratoarea in inchi, deoarece stim de la matematica faptul ca 1 inch = 2.54 cm, iar de aici cu niste inmultiri simple am convertit totul in unitatea de masura dorita.
  • Cele mai comune marimi pentru cadrele de mountain bike sunt cele de 15 inchi, 17 inchi si 19 inchi, denumite adesea si ca: marime mica, medie sau mare.

Marimi Biciclete

 

Pasul 3. Determinarea dimensiunii potrivite pentru cadru (seat tube)

Lungime Seat Post

Lungimea adecvata pentru seat tube se obtine prin inmultirea distantei de la podea pana intre picioare cu 0.66.

 

Pasul 4. Masurarea top tube-ului

Top Tube

Alta etapa importanta in alegerea corecta a unei biciclete o reprezinta aflarea lungimii top tube-ului. Top tube-ul este teava din partea de sus a cadrului care se intinde de la seat tube pana la ghidon.

 

Pasul 5. Calcularea lungimii corecte pentru top tube

Lungime Top Tube

Pentru a calcula lungimea optima pentru top tube trebuie sa aplicam urmatoarea formula matematica: Adunam lungimea trunchiului la lungimea bratului, suma obtinuta o impartim la 2 iar din rezultat scadem 6.

Cu un calcul de clasele primare am reusit sa aflam si lungimea top tube-ului. Ce mai urmeaza acum?

 

Pasul 6. Sa iesim la pedalat!

Om pe bicicleta

Acum ca am reusit sa alegem o bicicleta cu dimensiunile ideale nu ne mai ramane decat sa ne bucuram de placerile oferite de acest mijloc de transport minunat.

Spor la pedalat!

 

 

Share Button

Lasă un răspuns